Selasa, 8 Januari 2013

Memali : Kisah Syuhada' Di Malaysia

RINGKASAN KISAH...

Para syuhada' peristiwa Memali, KedahUntuk generasi baru yang tidak tahu apa-apa mengenai tragedi memali, mari kita baca ringkasan tentang apakahsebenarnya yang berlaku pada tarikh berdarah 19 November 1985 itu.

1) Ustaz Ibrahim bin Mahmud (Ibrahim Libya) adalah seorang pendakwah yang disegani pada masa itu. Pernah berkhidmat dengan Pusat Islam Malaysia sebelum berhenti kerja bagi menumpukan kepada kerja2 dakwah secara bebas dan gerak kerja bersama Pas.

2) Beliau adalah orang yang amat lantang menentang dan membantah kerajaan yang pada ketika itu begitu sekular dan bejat serta melakukan kezaliman terutamanya dari aspek agama Islam. Kehebatan pidato beliau menarik minat beribu umat yang khusyuk mendengar taujihat dan ilmu yang disampaikan. Pusat kuliahnya adalah di Kampung Memali, Baling, Kedah.

3) Perkembangan ini amat tidak disenangi kerajaan yang pada ketika itu diketuai oleh Tun M (PM masa tu) dan Tun Musa Hitam (TPM dan juga menteri dalam negeri).

4) Dalam usaha untuk menghentikan pengaruh Ibrahim Libya, pelbagai tohmahan dan penipuan telah disebarkan oleh kerajaan melalui media-media seperti melabelkan Ibrahi Libya dan pengikutnya sebagai pengamal ajaran sesat dan seumpamanya.

5) Merasakan tak cukup dengan melabelkan Ibrahim Libya - semakin ramai yang menghadiri ceramahnya - maka alasan demi alasan mula direkacipta oleh kerajaan untuk menangkap Ibrahim Libya.

6) Akhirnya kerajaan dengan kerjasama polis, FRU dan pasukan polis hutan mula mengepung kampung memali. sepanjang seminggu kepungan, bilangan pasukan keselamatan yang berkampung di situ mencecah 3,000 orang. Masing-masing lengkap bersenjata bersama-sama dengan pelbagai kelengkapan lain seperti kereta-kereta perisai, lori water cannon dan sebagainya. Seolah-olah mereka sedang bersedia untuk berperang dengan komunis.

7) Itulah antara tohmahan yang disebarkan di kalangan anggota polis - ada diantara mereka yang diyakinkan bahawa operasi ini adalah untuk menggempur saki baki komunis. Tetapi dalam masa yang sama, ada juga yang mengetahui mereka bukanlah merempuh komunis sebaliknya hanya menentang penduduk sebuah kampung yang hanya dilengkapi senjata kampung - parang, pisau, bulu ayam - tapi dek kerana arahan, mereka terpaksa ikut.

8) Rundingan demi rundingan cuba dilakukan oleh penduduk kampung - yang terdiri daripada orang tua, wanita dan kanak-kanak - tapi buntu. Bagi pasukan polis, arahan jelas daripada KDN adalah utk menghapuskan Ibrahim Libya - hidup atau mati.

9) Akhirnya selepas subuh, polis melancarkan serangan. Apalah sangat senjata parang dan pisau jika dibandingkan dengan pistol dan sub machine-gun. Apalah sangat kederat makcik-makcik kampung berbanding dengan polis yang memang dilatih khas.

10) Pada mulanya, polis melepaskan gas peedih mata. Seorang kanak-kanak yang terkena gas tersebut pengsan dengan mulutnya berbuih. Kejadian itu menaikkan kemarahan seorang penduduk kampung bernama Cikgu Shafie yang nekad membalas kezaliman polis namun dia ditembak sebelum sempat dia merapati polis. Bermula dari situ, serangan pun dilancarkan bertai arus.

11) Selepas zohor, serangan pun dihentikan. 14 orang disahkan mati dan ramai lagi yang tercedera. Operasi pembersihan segera dilakukan agar kejadian itu terlindung dari pengetahuan orang ramai. Cerita sebenar terus dipastikan tidak sampai pada pengetahuan umum.

Al-fatihah untuk para syuhada memali..

Sungguh, inilah realiti kerajaan Malaysia. Sejak dari dulu, kini dan sehinggalah kerajaan sekular sekarang tidak ditumbangkan, ulama' akan terus-menerus difitnah sebagai pembawa ajaran sesat.

Klik untuk rujukan :
Sumber video (ringkasan sejarah di youtube)

2 ulasan:

nur~ berkata...

terus sebar kebenaran tragedi.
biar masyarakat tahu~

Nurul Jannah berkata...

@nur~ : semoga rakyat sedar kezaliman yang sentiasa disembunyikan kerajaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
✿ Personal Blog : Copyright 6/12/2012 © Design By Nurul Jannah Binti Ahmad ✿