Rabu, 27 Februari 2013

Timbang Blog Anda

Jom check berat blog anda disini. Kalau blog anda lebih 200KB, ini akan menyebabkan peratus untuk memasuki blog anda semakin rendah kerana tak semua orang menggunakan Internet Berkelajuan Tinggi.




Sepertimana manusia, blog juga mempunyai berat yang ideal. Berat paling ideal untuk blog adalah bawah 100KB. Berat sebelum ni pun lebih 200KB, sampai ada yang komen di shoutbox menyuruh saya supaya kurangkan berat blog. Alhamdulillah, selepas beberapa kali mengubah suai blog, akhirnya berat blog saya yang terkini berjaya dikurangkan kepada 103.63KB.

Tak tahu berat blog anda? Jangan risau, masukkan url blog anda dalam kotak dibawah kemudian klik "check".


Enter URL:
(e.g. yourwebsite.com)
Powered by: WebToolHub.com


Dah timbang? Berat tak? Kalau berat, saya ada caranya.
Cuba ikuti cara-cara dibawah untuk mengurangkan berat blog anda :
  • __ Kurangkan bilangan post anda pada satu page.
  • __ Buang widget-widget yang tak penting dan bersifat personal
  • __ Jangan letak widget lagu-lagu yang bersaiz di blog.
  • __ Jangan letakkan video player di blog.
  • __ Gunakan template yang tidak complicated.
  • __ Kurangkan upload gambar-gambar yang beresolusi tinggi di header, sidebar dan entry.

Alternatif lain untuk menjadikan proses loading blog lebih cepat adalah dengan meringankan blog dengan jQuery Lazy Load. Boleh cari di google macam mana nak guna cara ni ok?


Selamat mencuba, semoga berjaya mendapat berat yang ideal ^_^

8 ulasan:

Fiqa Nsz berkata...

yakin dengan apa yang ditulis laa..

Nurul Jannah berkata...

@Fiqa Nsz:sy doakan semoga awak sentiasa di dalam redha Allah^_^

ku hariz farhan berkata...

Syukran ya ukhty,macamana ana nak ukur ketinggian blog??..:P

Nurul Jannah berkata...

@ku hariz farhan:afwan..ketinggian blog?urmm,xpernah dengar lagi la..mungkin ketinggian blog bergntung kpd saiz laptop kot.kalau online blog gna henset,mgkin kurang sikit ketinggiannya,ye dok? hehe^^

ku hariz farhan berkata...

betul juga tu,kalau blogging pakai handset,view size lagi kecil,syukran..:)

Nurul Jannah berkata...

@ku hariz farhan:akak gurau je lah..^_^

Izzat Eshak berkata...

Berat blog izzateshak.com 43.23 KB. =)

Nurul Jannah berkata...

@Izzat Eshak:tahniah,sy pun dah xtau nak buang apa dah nak bg blog ringan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
✿ Personal Blog : Copyright 6/12/2012 © Design By Nurul Jannah Binti Ahmad ✿